kompot śliwkowy w połówkach na zimę

45 min
4 porcje
Kompot ze śliwki w połówkach na zimę
gkrphoto, stock.adobe.com
0

Śliwkę na zimę można zwinąć na różne sposoby. Wolę rozłożyć go na pół. Ale jednocześnie zwiń go w formie kompotu, a nie dżemu. Kompot nie jest tak słodki, a nawet dwa w jednym – napój i gotowe owoce na deser.

Składniki

  • śliwki - 1.5 kg
  • woda - 1.5-2 L
  • cukier - 2 szklanki
  • sok z cytryny - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozłóż śliwki na połówki, wyjmij pestki i włóż owoce do sterylnych słoików.

Zalej wrzącą wodą, pozostaw na 10 minut pod pokrywką, odcedź tę wodę i ponownie zagotuj.

Powtórz cały poprzedni krok.

Dodaj cukier i sok z cytryny do wody, ponownie zalej śliwkę wrzącym syropem i zwiń słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy