Czarna rzodkiewka od dawna nie jest jakąś szczególną ciekawostką. Więc pytania, jak go ugotować, są dość logiczne i oczywiste. Dzisiaj powiem Ci, jak zrobić z niej świetną sałatkę na zimę przy minimalnym wysiłku. Bardzo smaczne i pikantne!
Składniki
- czarna rzodkiewka - 1 kg
- marchew - 200 g
- ocet jabłkowy - 80 ml
- sól - 20 g
- cukier - 10 g
- czosnek - 4 ząbki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj rzodkiewkę i marchewkę na grubej lub koreańskiej tarce.
Zmiel czosnek. Włóż wszystko do sterylnych słoików i wlej ocet.
Przykryj warzywa solą i cukrem i zalej wrzącą wodą.
Sterylizuj słoiki z sałatką w garnku z wodą przez 10-15 minut i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy