Uwielbiam konserwować różne warzywa na zimę i uważam kalafior z brokułami za jedną z najbardziej wszechstronnych opcji. Ta soczysta i aromatyczna mieszanka doskonale nadaje się do przystawek i sałatek, a także jako samodzielne danie. Powiem Ci, jak łatwo i szybko go przygotować.
Składniki
- kalafior - 1 Głowa
- brokuły - 1 Głowa
- koperek - 2 parasolka
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 art.
- czosnek - 4 ząbki
- woda - 1 l
- cukier - 2 art.
- sól - 2 art.
- ocet - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż brokuły i kalafior na różyczki. Gotuj przez 3-5 minut we wrzącej wodzie.
Ułóż warzywa w sterylnych słoikach ze wszystkimi przyprawami i dodatkami do smaku.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw na 15 minut pod pokrywkami.
Odcedź tę wodę, dodaj do niej sól i cukier i ponownie zagotuj.
Wlej ocet do marynaty, wlej do słoików i zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy