Suszone śliwki doskonale gotują się w gęstej konfiturze bez żelatyny, pektyny i innych dodatków. Dlatego jest tak wysoko ceniony przez miłośników półfabrykatów. Oczywiście lepiej jest zrobić grubą jednorodną konfiturę bez pestek – a potem powiem ci, jak.
Składniki
- suszone śliwki - 2 kg
- cukier - 1.8 kg
- koniak - 30 ml
- kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki ze śliwek i przykryj połówki cukrem.
Delikatnie wymieszaj wszystko i pozostaw na noc lub nawet na jeden dzień. Od czasu do czasu potrząsaj śliwkami.
Doprowadzić masę do wrzenia i gotować przez 5 minut.
Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć jeszcze raz.
Ponownie zagotuj i gotuj przez 40 minut na małym ogniu.
Dodaj koniak do konfitury i gotuj przez kolejne 4 minuty.
Dodaj kwas cytrynowy i zwiń konfiturę z suszonych śliwek do sterylnych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy