konfitura z suszonych śliwek bez pestek

1 godz. 30 min.
4 porcje
Konfitura z suszonych śliwek bez pestek
shine.graphics, stock.adobe.com
0

Suszone śliwki doskonale gotują się w gęstej konfiturze bez żelatyny, pektyny i innych dodatków. Dlatego jest tak wysoko ceniony przez miłośników półfabrykatów. Oczywiście lepiej jest zrobić grubą jednorodną konfiturę bez pestek – a potem powiem ci, jak.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki ze śliwek i przykryj połówki cukrem.

Delikatnie wymieszaj wszystko i pozostaw na noc lub nawet na jeden dzień. Od czasu do czasu potrząsaj śliwkami.

Doprowadzić masę do wrzenia i gotować przez 5 minut.

Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć jeszcze raz.

Ponownie zagotuj i gotuj przez 40 minut na małym ogniu.

Dodaj koniak do konfitury i gotuj przez kolejne 4 minuty.

Dodaj kwas cytrynowy i zwiń konfiturę z suszonych śliwek do sterylnych słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy