Do robienia dżemów, dżemów i konfitur z cebuli najlepiej nadają się odmiany fioletowe. A dziś opowiem szczegółowo, jak zrobić doskonały słodki deser z takiej cebuli na herbatę. A także jak zwinąć go na zimę.
Składniki
- cebula fioletowa - 250 g
- woda - 50 ml
- wino (Biały) – 150 ml
- cukier - 100 g
- Skórka z cytryny - 1 art.
- kwas cytrynowy - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój cebulę w cienkie pióra, zalej wrzącą wodą, odstaw na 5 minut i odcedź.
Powtórz procedurę, a następnie wyślij cebulę do rondla.
Dodaj wszystkie pozostałe składniki i gotuj wszystko razem przez około 30 minut.
Zwiń słodką cebulę w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy