Wielu rezygnuje z pysznych potraw, ponieważ są zmuszeni podążać za figurą. Na szczęście śledzie pod futrem można przygotować bez majonezu. Wystarczy zastąpić zwykły Składnik jogurtem. Wydaje mi się, że ta sałatka okazuje się jeszcze smaczniejsza!
Składniki
- śledź (małosolna) – 1 rzecz
- Burak (gotowany) – 2 kawałki
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- ziemniaki (gotowany) – 200 g
- jaja kurze (gotowane) – 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- jogurt grecki - 200 ml
- Zieleń (różna) – pół
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść i wypatrosz śledzia. Ostrożnie posortuj filety rybne z kości i drobno posiekaj.
Posiekaj również wszystkie warzywa i cebulę. Odłóż część zieleni na bok, aby udekorować gotową sałatkę.
Zetrzyj gotowane ziemniaki, marchewkę, buraki i jajka.
Połóż warstwę ziemniaków na talerzu, dopraw solą i pieprzem. Dla ułatwienia gotowania używam pierścienia do serwowania.
Ułóż warstwami śledź, cebulę i jogurt grecki.
Rozłóż warstwę gotowanych jajek, posyp trochę ziołami, solą i pieprzem.
Ponownie delikatnie posmaruj jogurtem greckim.
W następnej warstwie dodaj ugotowaną startą marchewkę.
Na marchewki ułóż buraki zmieszane z jogurtem.
Udekoruj sałatkę ziołami, a następnie wstaw do lodówki na 1,5 godziny. Łatwy i smaczny śledź pod futrem jest gotowy!