Masz dość klasycznych sałatek? Spróbuj zrobić Oliviera z gotowaną kiełbasą i pieczonymi grzybami. Dzięki tak ciekawemu dodatkowi sałatka będzie lśnić nowymi kolorami. Radzę dodać majonez nieco mniej niż zwykle, w przeciwnym razie okaże się grubszy.
Składniki
- gotowana kiełbasa (Doktorat) – 250 g
- Grzyby - 250 g
- cebula - 1 rzecz
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- ziemniaki (gotowany) – 3 kawałki
- jaja kurze (gotowane) – 2 kawałki
- ogórki (słone) – 200 g
- zielony groszek (puszka) – 150 g
- masło (do smażenia) – 50 g
- majonez - 180 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- Zieleń (różna) – 3 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój grzyby i cebulę na małe kawałki.
Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę, grzyby i smaż do miękkości.
Kiełbasę, obrane jajka, pikle, ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę.
Połącz zielony groszek, kiełbasę, ziemniaki, marchewkę, jajka, ogórki i smażone grzyby w głębokiej misce.
Dodaj zmielony pieprz, sól, majonez i delikatnie wymieszaj sałatkę łyżką.
Połóż Oliviera na talerzu do serwowania i udekoruj ziołami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy