Dzisiaj chcę podzielić się z wami przepisem na wspaniałą przekąskę z bakłażana z pomidorami i papryką. Taki kęs zimą szybko znika z półek spiżarni. Przygotowanie jest szybkie i proste, z dostępnych składników, a wynik mile cię zaskoczy.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory, usuń szypułki, pokrój losowo, a następnie przepuść przez maszynę do mięsa.
Obierz czosnek i papryczki chili, a także przepuść przez maszynkę do mięsa, dodaj do masy pomidorowej.
Włóż miskę z masą pomidorową do ognia, dodaj sól, cukier i olej roślinny, dobrze wymieszaj. Doprowadź przedmiot do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 10 minut.
Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój na średnie kawałki. Pokrój bakłażana mniej więcej w ten sam sposób.
W gotującym się sosie pomidorowym umieść posiekaną paprykę i bakłażany, delikatnie wymieszaj i ponownie zagotuj obrabiany przedmiot. Następnie gotuj warzywa przez 15 minut na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
5 minut przed gotowaniem dodaj kwas cytrynowy do gotujących się warzyw i dobrze wymieszaj.
Zapakuj przekąskę do wcześniej wysterylizowanych słoików i natychmiast szczelnie zamknij. Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.