Aby przekąska się powiodła, ogórki muszą być mniej więcej takie same. Jeśli gotujesz ze swoich zapasów, natychmiast posortuj je według wielkości jeszcze przed rozpoczęciem gotowania. Gwarantuję – dla takich chrupiących ogórków zaczniesz jeszcze bardziej czekać na zimę!
Składniki
- ogórki - 4 kg
- woda - 3 L
- sól - 6 art.
- cukier - 6 art.
- ocet (9%) – 150 ml
- liście porzeczki - 12 sztuk
- liście wiśni - 12 sztuk
- koperek (z parasolkami) – 150 g
- czosnek - 2 głowice
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dokładnie opłucz ogórki, liście i warzywa gorącą wodą. Możesz na chwilę namoczyć je w łazience.
Wysterylizuj słoiki i ułóż w nich liście i ząbki czosnku.
Ułóż ogórki szczelnie i napełnij słoiki wrzącą wodą do góry. Po 10 minutach odcedź wrzącą wodę.
Zagotuj 3 litry wody, dodaj do niej sól, cukier i ocet i gotuj przez kilka minut, aż się rozpuści.
Napełnij ogórki marynatą, zwiń w słoiki i umieść pokrywki w dół.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy