półfabrykaty na zimę
13.05.2023
Pikantny bakłażan w stylu gruzińskim na zimę
1 godz. 0 min.
6 porcji
Kuchnia gruzińska słynie z różnorodnych przepisów na bakłażany. I to nie tylko przekąski i gorące posiłki. Na przykład taki ostry przedmiot w stylu gruzińskim będzie z tobą przez całą zimę. Jest równie dobra na rodzinnym obiedzie i na świątecznej uczcie.
Składniki
- bakłażany - 1.5 kg
- marchew - 300 g
- cebula - 300 g
- papryka - 300 g
- ostra czerwona papryka - 200 g
- czosnek - 1 Głowa
- sok pomidorowy (lub starte pomidory) – 1 L
- chmiel-suneli - 1 art.
- przyprawy i przyprawy - 1 art.
- sól - 1 art.
- cukier - 2 art.
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wszystkie warzywa losowo.
Smaż bakłażany na oleju na złoty kolor.
Podsmaż cebulę, marchewkę i oba rodzaje papryki osobno.
Wymieszaj wszystko razem, zalej sokiem pomidorowym i dodaj sól i cukier.
Doprowadź obrabiany przedmiot do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 40-45 minut na małym ogniu.
10 minut przed końcem dodaj ocet, czosnek i przyprawy.
Rzuć Gruzińskie bakłażany do wysterylizowanych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy