Jednym z najbardziej oryginalnych sposobów przygotowania śliwki wiśniowej na zimę jest gotowanie jej jak oliwek. Na pierwszy rzut oka trudno odróżnić, co dokładnie znajduje się w banku. Możesz więc bezpiecznie zaskoczyć bliskich i gości. Mówię Ci, jak to zrobić poprawnie.
Składniki
- śliwka wiśniowa (żółty) – 500 g
- cukier - 3 art.
- sól - 1 łyżeczka
- ocet - 2 art.
- woda - 400 ml
- Goździk - 6 pąki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wybierz nieco niedojrzałą żółtą śliwkę wiśniową z zielonkawym odcieniem i włóż do sterylnych słoików.
Zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić na 10 minut.
Odcedź tę wodę, dodaj do niej sól, cukier i goździki i ponownie zagotuj.
Ponownie wlej śliwkę wiśniową, wlej ocet i zwiń słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy