Co dziwne, gruszka bardzo harmonijnie łączy się z imbirem i cytryną. Na poparcie tego Oświadczenia chcę podzielić się z wami doskonałym przepisem na dżem gruszkowy. Smaczne i pachnące, jest również bardzo przydatne w szczycie sezonu przeziębień.
Składniki
- Gruszka - 1 kg
- cytryna - 2 kawałki
- imbir - 3 cm
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- cukier - 1 kg
- woda - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gruszki obrać i pokroić w kostkę.
Losowo posiekaj cytryny i imbir.
Zagotuj wodę z cukrem i gotuj syrop przez 5-7 minut.
Wyślij do niego wszystkie pozostałe składniki i gotuj dżem przez kolejne 20 minut po ponownym zagotowaniu.
Zwiń go na zimę w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy