Bez falafela nie można sobie wyobrazić kuchni orientalnej, arabskiej i żydowskiej. Ogromna fala popularności falafelu przetoczyła się przez całą Europę, gdy coraz więcej osób zaczęło interesować się daniami wegetariańskimi. Mówię Ci, jak to ugotować.
Składniki
- ciecierzyca - 200 g
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 1 ząbek
- proszek do pieczenia ciasta - 0.5 łyżeczka
- Zira (mielona) – 0.5 łyżeczka
- kurkuma - 0.5 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- bułka tarta - 4 art.
- kolendra - 0.5 pęczek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij ciecierzycę zimną wodą przez noc. Rano spłucz i przepuść przez maszynę do mięsa. Można zmielić w blenderze.
Przełóż cebulę, czosnek i kolendrę przez maszynę do mięsa. Dodaj wszystkie przyprawy i proszek do pieczenia i wymieszaj masę.
Uformuj kulki falafela i zwiń w krakersy.
Smażyć kulki w głębokim tłuszczu przez około 3-4 minuty, a następnie ułożyć na papierowych serwetkach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy