Jeśli chcesz czegoś wyjątkowego, przygotuj galaretkę ze szczupaka. Muszę ostrzec, danie nie jest proste, ale wynik z pewnością cię zadowoli. Główną trudnością jest tylko podkreślenie delikatnego smaku ryby, a nie jej zagłuszenie!
Składniki
- szczupak - 1 kg
- marchew - 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- liść laurowy - 1 rzecz
- czarny pieprz - 3 groszek
- ziele angielskie - 2 groszek
- Zieleń (różna) – pół
- żelatyna (instant) – 50 g
- woda - 2,5 l
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść szczupaka z łusek, wypatrosz i pokrój na duże kawałki, oddzielając głowę i ogon.
W głębokiej patelni złóż głowę, ogon, liść laurowy, czarny i pachnący pieprz. Gotuj przez 1 godzinę na średnim ogniu.
Dodaj resztę szczupaka, obraną cebulę i marchewkę. Zmniejsz ogień po ugotowaniu i gotuj przez kolejne 30 minut.
Złap warzywa, wyrzuć cebulę. Dodaj sól, drobno posiekany czosnek i po 10 minutach wyłącz ogień.
Wyjmij rybę z patelni, ostudź, oddziel od kości, posiekaj i ułóż na talerzach. Dodaj pokrojoną marchewkę i liście zieleni.
Odcedź bulion, weź 200 ml, rozpuść w nich żelatynę i wlej z powrotem do garnka.
Wlej bulion do talerzy ze szczupakiem i warzywami, przenieś galaretkę do lodówki i pozostaw na 8 godzin.