przekąski 22.01.2022

galaretka rybna ze szczupaka

2 godz. 30 min.
4 porcje
Galaretka rybna ze szczupaka
Yingko, stock.adobe.com
0

Jeśli chcesz czegoś wyjątkowego, przygotuj galaretkę ze szczupaka. Muszę ostrzec, danie nie jest proste, ale wynik z pewnością cię zadowoli. Główną trudnością jest tylko podkreślenie delikatnego smaku ryby, a nie jej zagłuszenie!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść szczupaka z łusek, wypatrosz i pokrój na duże kawałki, oddzielając głowę i ogon.

W głębokiej patelni złóż głowę, ogon, liść laurowy, czarny i pachnący pieprz. Gotuj przez 1 godzinę na średnim ogniu.

Dodaj resztę szczupaka, obraną cebulę i marchewkę. Zmniejsz ogień po ugotowaniu i gotuj przez kolejne 30 minut.

Złap warzywa, wyrzuć cebulę. Dodaj sól, drobno posiekany czosnek i po 10 minutach wyłącz ogień.

Wyjmij rybę z patelni, ostudź, oddziel od kości, posiekaj i ułóż na talerzach. Dodaj pokrojoną marchewkę i liście zieleni.

Odcedź bulion, weź 200 ml, rozpuść w nich żelatynę i wlej z powrotem do garnka.

Wlej bulion do talerzy ze szczupakiem i warzywami, przenieś galaretkę do lodówki i pozostaw na 8 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy