Po raz pierwszy taka przekąska pojawiła się we Francji. Wtedy pasztet z wątróbki drobiowej z koniakiem był uważany za przysmak, na który mogły sobie pozwolić tylko wyższe warstwy społeczeństwa. Na szczęście wszystko się zmienia i teraz wykwintne danie jest dostępne dla wszystkich.
Składniki
- wątróbka drobiowa - 500 g
- czosnek - 2 ząbki
- cebula - 2 kawałki
- koniak - 50 g
- śmietana - 2 art.
- masło - 50 g
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 1 CZ. l.
- mleko - 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wątróbkę drobiową zalej zimnym mlekiem przez 15 minut.
Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj.
Roztop masło na patelni, włóż cebulę z czosnkiem i smaż, aż będzie przezroczyste.
Dodaj wątrobę i gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlać koniak i dusić przez 2 minuty.
Dodaj śmietanę, mielony pieprz i sól. Następnie wszystko razem przez 3 minuty i wyłącz ogrzewanie.
Przepłucz smażoną wątrobę za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładka.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy