Delikatny filet z kurczaka, roztopione masło, chrupiąca panierka-cóż, co nie jest idealnym daniem? Chcę podzielić się z wami zawiłościami gotowania prawdziwego kotleta w Kijowie. Zgodnie z tym przepisem jest dokładnie upieczony i nie rozpada się!
Składniki
- filet z kurczaka - 2 kawałki
- masło - 120 g
- pietruszka - 20 g
- sól - 0.5 łyżeczka
- jaja kurze - 2 kawałki
- mleko - 100 ml
- mąka - 50 g
- bułka tarta - 100 g
- Olej roślinny - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ułóż filety wewnętrzną stroną do góry, pokrój po obu stronach środka i rozłóż cienką warstwą.
Delikatnie ubij filet przez folię, aby można było owinąć nadzienie.
Wymieszaj miękkie masło z posiekanymi ziołami i solą, aż będzie gładkie, podziel na 2 części, uformuj kostki i wyślij do zamrażarki na 3-5 minut.
Szczelnie zawiń nadzienie w filety i wyślij do zamrażarki na kolejne 3-5 minut.
Ubij jajka z mlekiem i przygotuj mąkę z krakersami.
Zanurz kotlety w mące, jajkach, bułce tartej, ponownie w jajkach i ponownie w bułce tartej.
Smażyć kotlety Kijowskie w dużej ilości oleju roślinnego na złoty kolor.
Następnie wyślij je do piekarnika na 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.