Dodatki ziemniaczane są najczęściej przygotowywane. Nie jest to zaskakujące, ponieważ można je podawać z warzywami, daniami rybnymi i mięsnymi. Najprostszą i najsmaczniejszą opcją są ziemniaki w stylu wiejskim. Opowiadam klasyczny przepis na to popularne danie.
Składniki
- ziemniaki - 1 kg
- czosnek - 2 ząbki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- Olej roślinny - 2 art.
- Zieleń (Dowolna) – 3 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ziemniaki opłucz, osusz i obierz.
Pokrój ziemniaki na małe kawałki tej samej wielkości.
Dodaj zmielony pieprz, sól, olej i czosnek przepuszczony przez prasę.
Dobrze wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ułóż ziemniaki i piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Posyp gotowe ziemniaki posiekanymi ziołami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy