
Kurkuma to popularna azjatycka przyprawa, która jest często używana w kuchni i medycynie. Charakteryzuje się subtelnym aromatem i lekkimi nutami pieczenia, przypominającymi imbir. Przygotuj marynowane ogórki z kurkumą, zachwyć rodzinę pikantnym preparatem!
Składniki
- ogórki - 3 kg
- czosnek - 5 ząbki
- koperek - 4 parasolka
- liście porzeczki - 6 sztuk
- kurkuma - 1 łyżeczka
- czarny pieprz - 10 groszek
- ocet - 120 ml
- cukier - 4 art.
- sól - 3 art.
- woda - 2,7 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść liście porzeczki, koper włoski, czarny pieprz i grubo posiekane ząbki czosnku w słoikach.
Ułóż ogórki ciasno, uważając, aby pozostawić mniej pustych przestrzeni.
Wlać do góry wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i odstawić na 30 minut.
Odcedź na patelnię, dodaj cukier, sól i kurkumę.
Gotuj przez 2 minuty, dodaj ocet i natychmiast zdejmij z ognia.
Wlać wrzącą marynatę do słoików, zwinąć i dobrze owinąć ciepłym kocem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy