
Możesz ugotować świetną sałatkę z bakłażana na zimę bez sterylizacji. Posiekaj warzywa, gotuj przez około pół godziny i dodaj ocet. To wystarczy, aby przechowywać przedmiot w ciemnym, chłodnym miejscu przez okres do dwóch lat.
Składniki
- bakłażany - 1 kg
- papryka - 500 g
- pomidory - 500 g
- cebula - 500 g
- Olej roślinny - 150 ml
- ocet - 120 ml
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 CZ. l.
- cukier - 2 art.
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażany i moczyć przez 20 minut w osolonej wodzie.
Pokrój pomidory, obraną cebulę i paprykę.
W głębokim rondlu połącz wszystkie warzywa, dodaj cukier, sól, olej i przyprawy. Przykryj i odstaw na 2 godziny.
Gotuj sałatkę przez 30 minut na małym ogniu, wlej ocet i natychmiast wyłącz ogrzewanie.
Ułóż w słoikach, zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy