
Cóż, kto nie lubi pikantnych i aromatycznych gruzińskich sosów? Tym razem powiem Ci, jak prawidłowo zwinąć satsebel z bazylią na zimę. Radzę zamknąć sosy w małych porcjach słoików, aby później były wygodne w użyciu.
Składniki
- pomidory - 600 g
- papryka - 200 g
- czosnek - 4 ząbki
- bazylia - 1 pęczek
- Chili - 1 rzecz
- pietruszka - 0.5 pęczek
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 3 art.
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0.5 CZ. l.
- mielona kolendra - 0.5 łyżeczka
- ocet - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel pomidory w blenderze.
Osobno zmiel oba rodzaje papryki, czosnek i wszystkie zioła.
Wymieszaj z pomidorami, dodaj sól i cukier i zagotuj.
Dusić sos przez 15 minut na małym ogniu i dodać przyprawy.
Dusić sos przez kolejne 15 minut, wlać ocet i zwinąć sacebele w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy