
Gdzieś słyszałem, że dżem z pęcherzycy z pomarańczą okazuje się bardzo smaczny. Nie miałem sprawdzonego przepisu, więc ten przepis wydobyłem metodą prób i błędów. Teraz dzielę się nim z wami, abyście również cieszyli domowników tym pysznym.
Składniki
- pęcherzyca - 1 kg
- pomarańczowy - 4 kawałki
- cukier - 800 GR
- kwas cytrynowy - 10 gr
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dobrze spłucz pęcherzycę, aby usunąć z niej warstwę wosku. Następnie przepuść go przez maszynę do mięsa i napełnij cukrem. Pozostaw na 20 minut, aby wypuścił więcej soku, a w tym czasie przygotuj pomarańcze.
Umyj pomarańcze, oddziel skórkę i żyły. Pokrój plasterki pomarańczy na małe kawałki i wyślij do pęcherzycy. Dobrze wymieszaj i gotuj na ogniu.
Gdy dżem się zagotuje, dodaj do niego kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 15 minut, ciągle mieszając. Następnie wlej do wysterylizowanych słoików i zwiń. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu i jedz z herbatą.