Ze zwykłych produktów można ugotować bardzo smaczne galaretki. Proces gotowania jest tak prosty, że nawet początkujący kucharze z łatwością sobie z tym poradzą. Uzbrój się w cierpliwość, przefiltrowaną wodę i zacznij!
Składniki
- nogi wieprzowe (obrane) – 2 kawałki
- wołowina (na kości) – 1 kg
- skrzydła indyka - 500 g
- marchew - 3 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- czarny pieprz - 5 groszek
- ziele angielskie - 5 groszek
- liść laurowy - 3 kawałki
- czosnek - 6 ząbki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 1,5 art.
- woda - 8 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
W głębokim rondlu ułóż skrzydełka z indyka, udka wieprzowe i wołowinę. Dodaj umyte cebulki z łuskami, marchewką, liśćmi laurowymi i ziarnami pieprzu. Wlej zimną wodę i zagotuj.
Gotuj galaretkę na małym ogniu przez 4 godziny, Złap warzywa, dodaj sól, mielony pieprz, posiekany czosnek i kontynuuj gotowanie przez kolejną 1 godzinę.
Wyjmij mięso, ostudź, oddziel od kości i drobno posiekaj.
Dwukrotnie przecedź bulion przez gazę.
Ułóż mięso na talerzach i polej gorącym bulionem.
Włóż galaretkę na noc do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy