dania główne 02.02.2022

skrzydełka z kurczaka z czosnkiem w piekarniku

45 min
4 porcje
Skrzydełka z kurczaka z czosnkiem w piekarniku
Igor Borodin, stock.adobe.com
0

Aromatyczne danie zwołuje Twoją rodzinę do stołu jeszcze przed rozpoczęciem posiłku. Skrzydełka pieczone pod folią okażą się niezwykle soczyste i miękkie. Najlepiej podawać je z chipsami kukurydzianymi, tortillami, sosami i lekką sałatką.

Składniki

  • skrzydełka z kurczaka - 600 g
  • czosnek - 4 ząbki
  • Olej roślinny - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz skrzydełka kurczaka, dokładnie osusz i pokrój na stawy.

Ząbki czosnku obrać, lekko zmiażdżyć ostrzem noża i drobno posiekać.

Połącz skrzydełka, czosnek, sól, mielony pieprz i olej. Przykryj folią spożywczą i odłóż na 40-60 minut na bok.

Nasmaruj blachę do pieczenia, ułóż skrzydełka i przykryj podwójną warstwą folii. Piecz przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Ostrożnie zdejmij folię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy