desery 22.01.2022

kandyzowana dynia w piekarniku

6 godz. 0 min.
4 porcje
Kandyzowana dynia w piekarniku
vittaliya, stock.adobe.com
0

Jednym z ponadczasowych sezonowych problemów letnich mieszkańców jest ogromna ilość dyni, której po prostu nie ma dokąd pójść. W takim przypadku puste miejsca są zawsze używane. Istnieje wiele przepisów na kandyzowane owoce, ale musiałem przejrzeć kilkanaście, kiedy znalazłem ten!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz dynię ze skórki i nasion i pokrój ją w kostkę o długości około 1 cm.

Posyp dynię cukrem, wymieszaj i pozostaw na noc.

Następnie dodaj kwas cytrynowy z przyprawami, ponownie wymieszaj i zagotuj dynię. Gotuj, aż będzie miękka. W zależności od odmiany jest to 2-5 minut.

Odcedź syrop przez durszlak, ponownie zagotuj i gotuj przez kolejne 5-7 minut.

Napełnij dynię tym syropem, ostudź i gotuj ponownie przez kilka minut. Następnie ponownie wrzuć kandyzowane owoce do durszlaka i pozostaw na kilka godzin, aby całkowicie spłynęły.

Ułóż kostki dyni na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia w jednej warstwie, w odstępie od siebie.

Suszyć kandyzowane owoce w piekarniku przez 2-3 godziny w 100 stopniach przy uchylonych drzwiach. Powinny się zmniejszyć, ale nie wyschnąć.

Rozłóż je na tacy lub papierze i pozostaw na kolejny dzień do wyschnięcia na powietrzu.

Zwiń kandyzowane owoce w mieszance cukru pudru i skrobi kukurydzianej i przechowuj w zamkniętych słoikach w chłodnym, suchym miejscu.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy