Jednym z ponadczasowych sezonowych problemów letnich mieszkańców jest ogromna ilość dyni, której po prostu nie ma dokąd pójść. W takim przypadku puste miejsca są zawsze używane. Istnieje wiele przepisów na kandyzowane owoce, ale musiałem przejrzeć kilkanaście, kiedy znalazłem ten!
Składniki
- Dynia - 1.5 kg
- cukier - 750 g
- kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
- cukier puder - 1 art.
- skrobia kukurydziana - 1 art.
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz dynię ze skórki i nasion i pokrój ją w kostkę o długości około 1 cm.
Posyp dynię cukrem, wymieszaj i pozostaw na noc.
Następnie dodaj kwas cytrynowy z przyprawami, ponownie wymieszaj i zagotuj dynię. Gotuj, aż będzie miękka. W zależności od odmiany jest to 2-5 minut.
Odcedź syrop przez durszlak, ponownie zagotuj i gotuj przez kolejne 5-7 minut.
Napełnij dynię tym syropem, ostudź i gotuj ponownie przez kilka minut. Następnie ponownie wrzuć kandyzowane owoce do durszlaka i pozostaw na kilka godzin, aby całkowicie spłynęły.
Ułóż kostki dyni na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia w jednej warstwie, w odstępie od siebie.
Suszyć kandyzowane owoce w piekarniku przez 2-3 godziny w 100 stopniach przy uchylonych drzwiach. Powinny się zmniejszyć, ale nie wyschnąć.
Rozłóż je na tacy lub papierze i pozostaw na kolejny dzień do wyschnięcia na powietrzu.
Zwiń kandyzowane owoce w mieszance cukru pudru i skrobi kukurydzianej i przechowuj w zamkniętych słoikach w chłodnym, suchym miejscu.