Kiedy nie ma apetytu, zwykle robię tę sałatkę. Okazuje się lekki, pożywny i bardzo aromatyczny. Wolę nie dodawać ostrych sosów i przypraw. Wystarczy trochę mielonego imbiru, ponieważ bez niego trudno nazwać sałatkę azjatycką.
Składniki
- Funchoza - 200 g
- pomidory koktajlowe - 100 g
- ogórki - 2 kawałki
- papryka - 1 rzecz
- Zieleń (Dowolna) – kilka gałązek
- olej sezamowy - 1 art.
- ocet ryżowy - 2 art.
- mielony imbir - 0,5 łyżeczka
- Sol - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść Funchozę na patelni i zalej wrzącą wodą przez 5 minut.
Wrzuć makaron do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Pokrój ogórki, pomidory, zioła i obraną paprykę.
Wymieszaj funchozę, warzywa i zioła.
W osobnym pojemniku połącz ocet ryżowy, olej sezamowy, mielony imbir i sól. Dobrze wymieszaj, aby wszystkie kryształy się rozpuściły.
Wlej sos do sałatki i wymieszaj. Zaparz naczynie w lodówce przez 30-40 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy