Planowany jest świąteczny stół, a wśród Twoich gości będą zwolennicy zdrowego odżywiania? Okaż troskę, przygotuj dla nich śledzie dietetyczne pod futrem. Podawaj sałatkę partiami, udekorowaną przepysznymi ziołami i cytryną.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Buraki i marchewki natrzyj cytryną, solą i pieprzem. Zawiń osobno w folię i wyślij do piekarnika do pieczenia, aż będzie gotowy. Ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce.
Pokrój śledzie i cebulę na małe kawałki.
Wymieszaj trochę majonezu z sokiem z buraków i zachowaj do dekoracji.
Użyj pierścienia do gotowania, aby złożyć sałatkę warstwami. Najpierw ułóż śledzie, a następnie cebulę i marchewkę. Sól, pieprz i posmaruj majonezem.
Dodaj warstwę buraków, zdejmij pierścień i posmaruj sałatkę ze wszystkich stron różowym majonezem. Udekoruj ziołami, plasterkiem cytryny i wstaw do lodówki na 1,5 godziny.