Oczywiście w klasycznym olivierie nie było awokado. Ale to wyłącznie dlatego, że awokado nie było wtedy tak popularne i niedrogie, a nie dlatego, że nie pasuje tutaj. W rzeczywistości okazuje się bardzo smaczny i harmonijny.
Składniki
do sałatki:
- marchew - 1 rzecz
- ziemniaki - 1 rzecz
- awokado - 1 rzecz
- ogórki kiszone - 2 kawałki
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- zielony groszek - 200 g
do tankowania:
- śmietana (lub chudy majonez) – 100 g
- proszek musztardowy - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 100 ml
- miód - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj marchewki i ziemniaki do miękkości i ostudź.
Obierz wszystkie warzywa i pokrój w drobną kostkę. Dodaj groszek.
Dobrze ubij wszystkie składniki dressingu i dopraw Olivierem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy