Aby pilaw był smaczny, a wołowina nie była sucha, zamiast masła dodaję smalec. W tym przepisie zostanie również użyta niezwykła przyprawa do Dania-anyż. Ten dodatek wydaje mi się bardzo odpowiedni. Spróbuj I ty!
Składniki
- wołowina - 500 g
- ryż - 2 szklanki
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- smalec - 2 art.
- Zira - 1 łyżeczka
- Badian - 2 gwiazdki
- czarny pieprz - 3 groszek
- ziele angielskie - 3 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę, osusz i pokrój na małe kawałki.
Posiekaj marchewkę, ostrą paprykę i obraną cebulę.
Włącz tryb "smażenia", rozpuść smalec i smaż wołowinę przez 8-10 minut. Każdy kawałek powinien być dobrze zrumieniony ze wszystkich stron.
Dodaj przyprawy i wymieszaj.
Dodaj cebulę, marchewkę, ostrą paprykę i smaż przez kolejne 4-5 minut.
Dodaj umyty ryż, gorącą wodę i sól.
Zamknij pokrywę i włącz program pilaw na 45 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy