dania główne 22.01.2022

kaczka z jabłkami w piekarniku

2 godz. 5 min.
10 porcji
Kaczka z jabłkami w piekarniku
whitestorm, stock.adobe.com
0

Jedną z najpopularniejszych potraw na świątecznym stole można bezpiecznie nazwać kaczką z jabłkami. Nie wymaga szczegółowych opisów, wszyscy go dobrze znają. Każdy może ugotować kaczkę w piekarniku, bez trudności i umiejętności kulinarnych. Dzielę się moim ulubionym przepisem!

Składniki

  • Kaczka (1,5-2 kg) – 1 tusza
  • jabłka (kwaśny) – 3-4 kawałki
  • czosnek - 4 ząbki
  • oliwa z oliwek - 1 art.
  • sok z cytryny - 2 art.
  • musztarda (ostra) – 2 art.
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • sól (duży) – 1 CZ. l.
  • Zieleń (różna) – pół

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz kaczkę i moczyć przez jeden dzień w zimnej wodzie. Jeśli to możliwe, zmień wodę 2-3 razy.

Ponownie opłucz ptaka, osusz go od wewnątrz i na zewnątrz ręcznikami papierowymi.

Połącz sok z cytryny, musztardę, olej, sól, zmielony czarny pieprz i drobno posiekany czosnek.

Dokładnie przetrzyj kaczkę tą marynatą ze wszystkich stron. Zwróć szczególną uwagę na skrzydła i pierś.

Faszeruj ptaka jabłkami i ostrożnie włóż do rękawa do pieczenia.

Piecz kaczkę przez 1,5 godziny w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Wytnij rękaw, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 20 minut, aby uzyskać złotą skórkę.

Połóż gotową kaczkę na talerzu, udekoruj ziołami i jabłkami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy