Jedną z najpopularniejszych potraw na świątecznym stole można bezpiecznie nazwać kaczką z jabłkami. Nie wymaga szczegółowych opisów, wszyscy go dobrze znają. Każdy może ugotować kaczkę w piekarniku, bez trudności i umiejętności kulinarnych. Dzielę się moim ulubionym przepisem!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz kaczkę i moczyć przez jeden dzień w zimnej wodzie. Jeśli to możliwe, zmień wodę 2-3 razy.
Ponownie opłucz ptaka, osusz go od wewnątrz i na zewnątrz ręcznikami papierowymi.
Połącz sok z cytryny, musztardę, olej, sól, zmielony czarny pieprz i drobno posiekany czosnek.
Dokładnie przetrzyj kaczkę tą marynatą ze wszystkich stron. Zwróć szczególną uwagę na skrzydła i pierś.
Faszeruj ptaka jabłkami i ostrożnie włóż do rękawa do pieczenia.
Piecz kaczkę przez 1,5 godziny w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Wytnij rękaw, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 20 minut, aby uzyskać złotą skórkę.
Połóż gotową kaczkę na talerzu, udekoruj ziołami i jabłkami.