dania główne 22.01.2022

klopsiki wołowe z bulgurem

2 godz. 0 min.
4 porcje
Klopsiki wołowe z bulgurem
nadin333, stock.adobe.com
0

Jeśli nie lubisz lub nie jesz wieprzowiny, Złap świetny przepis na klopsiki wołowe. Radzę wybrać niezbyt chudy kawałek mięsa, aby mięso mielone nie było suche. A potem wszyscy zrobią dla Ciebie pikantny sos pomidorowy i pachnące warzywa.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Napełnij drobny bulgur gorącą wodą i pozostaw pod przykryciem na pół godziny, aby się rozdrobnił. Możesz gotować do połowy.

Dodaj jajko, połowę posiekanej cebuli, czosnek, przyprawy i bulgur do mielonego mięsa i wymieszaj. Pozostaw na 15 minut.

Podsmaż pozostałą cebulę z startą marchewką, dodaj koncentrat pomidorowy i trochę wody, aby uzyskać konsystencję. Tam dodaj lavrushkę, przyprawy do smaku i zagotuj.

Uformuj małe klopsiki i natychmiast włóż do sosu pomidorowego. Powinien je całkowicie przykryć, więc w razie potrzeby uzupełnij wodą lub bulionem.

Ponownie zagotuj i gotuj klopsiki na małym ogniu pod przykryciem przez 30-40 minut.

Udekoruj danie posiekanymi ziołami podczas serwowania.

Irina Kovaleva
Przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy