Jeśli nie lubisz lub nie jesz wieprzowiny, Złap świetny przepis na klopsiki wołowe. Radzę wybrać niezbyt chudy kawałek mięsa, aby mięso mielone nie było suche. A potem wszyscy zrobią dla Ciebie pikantny sos pomidorowy i pachnące warzywa.
Składniki
- mielona wołowina - 400 g
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- jaja kurze - 1 rzecz
- bulgur - 80 g
- czosnek - 1 ząbek
- liść laurowy - 1 rzecz
- pasta pomidorowa - 2 art.
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- sól - 1 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- Zieleń - 4 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij drobny bulgur gorącą wodą i pozostaw pod przykryciem na pół godziny, aby się rozdrobnił. Możesz gotować do połowy.
Dodaj jajko, połowę posiekanej cebuli, czosnek, przyprawy i bulgur do mielonego mięsa i wymieszaj. Pozostaw na 15 minut.
Podsmaż pozostałą cebulę z startą marchewką, dodaj koncentrat pomidorowy i trochę wody, aby uzyskać konsystencję. Tam dodaj lavrushkę, przyprawy do smaku i zagotuj.
Uformuj małe klopsiki i natychmiast włóż do sosu pomidorowego. Powinien je całkowicie przykryć, więc w razie potrzeby uzupełnij wodą lub bulionem.
Ponownie zagotuj i gotuj klopsiki na małym ogniu pod przykryciem przez 30-40 minut.
Udekoruj danie posiekanymi ziołami podczas serwowania.