
Jeśli lubisz gotować udka z kurczaka w glazurze, ten przepis jest właśnie dla ciebie! Faktem jest, że możesz również zrobić ten lukier na różne sposoby. Chodzi o teriyaki i słodki gęsty dżem, najlepiej śliwkowy lub morelowy.
Składniki
- udka z kurczaka - 8 sztuk
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- sos teriyaki - 100 ml
- dżem (gęsty ) – 40 ml
- sok z cytryny - 2 łyżeczka
- musztarda Dijon - 1 art.
- sos sojowy - 2 art.
- czosnek - 2 ząbki
- suszone chili - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Natrzyj udka kurczaka przyprawami i ułóż na blasze do pieczenia na pergaminie.
Wymieszaj pozostałe składniki i posmaruj kurczaka tym sosem.
Wyślij nogi do piekarnika na 30-35 minut w 190 stopniach.
Obracaj nogi co 7-10 minut i ponownie posmaruj sosem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy