
Makaron ze szpinakiem to klasyk, ale można go nawet pokonać ciekawiej. Na przykład dodaj do niego paluszki krabowe. Okazuje się, że jest to bardzo harmonijne danie, a przy makaronie z pszenicy durum nie jest też zbyt wysokokaloryczne.
Składniki
- makaron - 200 g
- paluszki krabowe - 300 g
- szpinak - 150 g
- por - 40 g
- czosnek - 4 ząbki
- śmietana - 100 ml
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
- sól - 1 szczypta
- oliwa z oliwek - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj makaron do Al Dente – aby był trochę twardy.
Drobno posiekaj pory i czosnek i lekko podsmaż na oliwie z oliwek.
Losowo posiekaj szpinak i dodaj do patelni.
Wymieszaj i po kolejnej minucie wlej śmietanę. Sól i pieprz.
Gdy śmietana się rozgrzeje, dodaj pokruszone paluszki krabowe i po 2 minutach zdejmij sos z ognia.
Możesz dodać makaron bezpośrednio do sosu i wymieszać lub polać go już podczas serwowania.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy