pieczenie 26.01.2022

ptysie z dżemem

40 min
4 porcje
Ptysie z dżemem
0

Najłatwiejszym i najszybszym sposobem na przygotowanie pysznego deseru dla całej rodziny są ptysie z dżemem. Najlepiej nadaje się tutaj jagoda o bogatym słodko-kwaśnym smaku. W razie potrzeby posyp je cukrem lub cukrem pudrem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozmrozić ciasto francuskie i rozwałkować na warstwę o grubości około 3 mm.

Ptysie z dżemem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Pokrój go na identyczne kwadraty i wykonaj kilka cięć po jednej stronie każdego przedmiotu obrabianego.

Ptysie z dżemem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Połóż dżem na drugiej połowie.

Ptysie z dżemem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Lekko zwilż brzegi ciasta wodą, mocno połącz i dociśnij widelcem ze wszystkich stron.

Ptysie z dżemem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Ubij żółtko mlekiem i posmaruj ptysie.

Ptysie z dżemem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Piec 25-30 minut w 200 stopniach.

Ptysie z dżemem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Julia Zubkova

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy