Najłatwiejszym i najszybszym sposobem na przygotowanie pysznego deseru dla całej rodziny są ptysie z dżemem. Najlepiej nadaje się tutaj jagoda o bogatym słodko-kwaśnym smaku. W razie potrzeby posyp je cukrem lub cukrem pudrem.
Składniki
- ciasto francuskie - 500 g
- dżem - 120 g
- żółtka - 1 rzecz
- mleko - 1 art.
- woda - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozmrozić ciasto francuskie i rozwałkować na warstwę o grubości około 3 mm.
Pokrój go na identyczne kwadraty i wykonaj kilka cięć po jednej stronie każdego przedmiotu obrabianego.
Połóż dżem na drugiej połowie.
Lekko zwilż brzegi ciasta wodą, mocno połącz i dociśnij widelcem ze wszystkich stron.
Ubij żółtko mlekiem i posmaruj ptysie.
Piec 25-30 minut w 200 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy