Aby kapusta na zimę była jeszcze smaczniejsza, stosuje się różne dodatki. Jabłka i żurawina to sprawdzony klasyk, który stał się popularny z jakiegoś powodu. Dzielę się charakterystycznym przepisem mojej rodziny dla miłośników chrupiącej i umiarkowanie kwaśnej kapusty.
Składniki
- kapusta - 2 kg
- żurawina - 100 g
- jabłka - 5 sztuk
- sól - 2 art.
- cukier - 1 art.
- ziele angielskie - 2 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 8 groszek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę i marchewkę i wymieszaj z cukrem, solą, liściem laurowym i pieprzem bez ugniatania.
Umieść go w dużym pojemniku, przesuwając warstwy żurawiną i plasterkami jabłka.
Pozostaw kapustę pod uciskiem na 3 dni.
Włóż go do sterylnych słoików i przechowuj w zimnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy