Wielu nie lubi marynowanych warzyw ze względu na kwaśny smak i ostry zapach octu. W takim przypadku możesz zwrócić się do starego dobrego solenia. Na ten temat mam świetny przepis na chrupiące pikle z musztardą. Proces nie jest szybki, ale będzie bardzo smaczny!
Składniki
- ogórki - 2 kg
- czosnek - 5 ząbki
- koperek - 20 g
- nasiona gorczycy - 1 art.
- czarny pieprz - 6 groszek
- sól - 150 g
- woda - 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść czarny pieprz, koperek i obrane ząbki czosnku w słoikach.
Mocno ubij ogórki, uważając, aby pozostawić mniej pustych przestrzeni w słoiku.
Wymieszaj wodę z solą i zagotuj.
Wlej wrzącą solankę do słoików z ogórkami, przykryj pokrywkami i umieść w ciepłym, ciemnym miejscu na 3 dni.
Odcedź na patelni, dodaj musztardę i gotuj przez 2 minuty.
Wlej wrzącą solankę do słoików, zwiń i dobrze owiń kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy