Jeśli nie lubisz octu lub nie możesz go spożywać, nie ma powodu, aby rezygnować z ulubionych marynowanych pieczarek. Zamiast tego można zrobić z kwasem cytrynowym – aw przepisie powiem ci, jak to zrobić poprawnie.
Składniki
- pieczarki - 500 g
- sól - 20 g
- kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
- Goździk - 1 g
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 3 g
- czosnek - 4 ząbki
- woda - 1 l
- Olej roślinny - 50 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pieczarki i gotuj przez 10 minut we wrzącej wodzie.
Zagotuj litr wody ze wszystkimi innymi składnikami oprócz kwasu cytrynowego.
Włóż pieczarki do marynaty i gotuj przez kolejne 5-7 minut.
Dodaj kwas cytrynowy i zwiń pieczarki w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy