ajvar z bakłażanem i papryką na zimę

1 godz. 0 min.
12 porcji
Ajvar z bakłażanem i pieprzem na zimę
Olga Iljinich, stock.adobe.com
0

Nigdy nie gotowałeś ajvara? Spróbuj, to bardzo proste! Przygotujemy sos warzywny z bakłażanem i pieprzem. Apetyczny ajvar można zamknąć na zimę lub zjeść od razu. Szczególnie smaczne z chevapcici i pleskavici.

Składniki

  • bakłażany - 1 kg
  • papryka - 2 kg
  • czosnek - 1 Głowa
  • oliwa z oliwek - 100 ml
  • ocet - 100 ml
  • papryka - 1 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 100 g
  • sól - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Bakłażany opłucz i obierz. Paprykę opłucz i osusz ręcznikami papierowymi.

Umieść warzywa na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia, piecz przez 30 minut w 200 stopniach.

Ostrożnie przenieś warzywa do miski, przykryj folią i odłóż na 20 minut.

Usuń skórkę z papryki, wybierz nasiona łyżką.

Przepuść pieczone warzywa wraz z czosnkiem przez maszynę do mięsa.

Dodaj przyprawy, sól, cukier i masło. Mieszaj, aż będzie gładka i gotuj na małym ogniu przez 7-10 minut.

Wlej ocet, gotuj jeszcze przez 1 minutę i włóż do wysterylizowanych słoików.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy