Nigdy nie gotowałeś ajvara? Spróbuj, to bardzo proste! Przygotujemy sos warzywny z bakłażanem i pieprzem. Apetyczny ajvar można zamknąć na zimę lub zjeść od razu. Szczególnie smaczne z chevapcici i pleskavici.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Bakłażany opłucz i obierz. Paprykę opłucz i osusz ręcznikami papierowymi.
Umieść warzywa na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia, piecz przez 30 minut w 200 stopniach.
Ostrożnie przenieś warzywa do miski, przykryj folią i odłóż na 20 minut.
Usuń skórkę z papryki, wybierz nasiona łyżką.
Przepuść pieczone warzywa wraz z czosnkiem przez maszynę do mięsa.
Dodaj przyprawy, sól, cukier i masło. Mieszaj, aż będzie gładka i gotuj na małym ogniu przez 7-10 minut.
Wlej ocet, gotuj jeszcze przez 1 minutę i włóż do wysterylizowanych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy