Pikantna przekąska pasuje do każdego przystawki. Przygotuj ogórki w adjika zgodnie z tym przepisem, ale nie zapomnij skupić się na swoim guście. Dostosuj ilość ostrej papryki lub całkowicie ją wyklucz. Pamiętaj, że z czasem przekąska stanie się jeszcze bardziej paląca.
Składniki
- ogórki - 500 g
- papryka - 1 kg
- pomidory - 1 kg
- czosnek - 100 g
- cebula - 2 kawałki
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- ocet - 100 ml
- Olej roślinny - 80 ml
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- czarny pieprz - 4 groszek
- cukier - 120 G
- sól - 80 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ogórki, obraną cebulę i paprykę.
Pokrój ostrą paprykę na pół wzdłuż i obierz nasiona.
Przełóż ostrą paprykę, pomidory i czosnek przez maszynę do mięsa.
Wymieszaj ostrą masę z masłem, cukrem, solą i gotuj przez 15 minut.
Dodaj ogórki, paprykę, cebulę, przyprawy i gotuj przez kolejne 30 minut.
Wlej ocet, wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia.
Napełnij wysterylizowane słoiki, zwiń, odwróć do góry nogami i zawiń ciepłym ręcznikiem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy