Kolejny słoik pikantnej przekąski w spiżarni na pewno nie zaszkodzi. Tym bardziej, gdy jest to przepyszna koreańska sałatka z ogórków. Przepis wykorzystuje dużo imbiru, czosnku i czerwonej papryki. Jeśli nie lubisz potraw, które są zbyt palące, należy zmniejszyć ilość tych dodatków.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- kapusta pekińska - 1 kg
- marchew - 400 g
- czosnek - 30 g
- Limonka - 2 kawałki
- imbir - 50 g
- Olej roślinny (bez zapachu) – 150 ml
- ocet - 150 ml
- pasta pomidorowa - 3 art.
- mielona czerwona papryka (płatki) – 1 CZ. l.
- papryka - 2 łyżeczka
- cukier - 150 G
- sól - 80 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ogórki i kapustę pekińską.
Zetrzyj marchewki i obrany korzeń imbiru.
Połącz wszystko w dużym rondlu, dodaj czosnek, olej, sok z limonki, koncentrat pomidorowy, przyprawy, cukier i sól przepuszczoną przez prasę. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 1 godzinę.
Gotuj przez 10 minut od wrzenia, wlej ocet i natychmiast wyłącz ogrzewanie.
Włóż sałatkę do przygotowanych słoików, zwiń i pozostaw na jeden dzień w cieple.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy