Długie zimowe wieczory to świetny czas na rodzinne przyjęcie herbaciane. Należy go uzupełnić pachnącym dżemem jabłkowym z pomarańczowymi plasterkami. I możesz go ugotować, korzystając z tego wspaniałego przepisu.
Składniki
- jabłka - 1 kg
- pomarańczowy - 1 kg
- cukier - 1,5 kg
- sok z cytryny - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj jabłka, obierz nasiona i pokrój w plasterki.
Umieść na patelni, dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki i białych folii, podzielić na plasterki.
Drobno posiekaj czwartą część skórki.
Pomarańcze i skórki włożyć do rondla z jabłkami, przykryć cukrem i odstawić na 4 godziny w temperaturze pokojowej.
Gotuj na małym ogniu trzy razy przez 5 minut, robiąc sobie przerwę na 1 godzinę.
Rozłóż gorący dżem w słoikach, zwiń i zawiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy