pieczenie 22.01.2022

Pizza bez drożdży z pieczarkami, serem i cebulą

50 min
8 porcji
Pizza bez drożdży z pieczarkami, serem i cebulą
Yaruniv-Studio, stock.adobe.com
0

Starasz się jeść dobrze? Nie trzeba rezygnować z pizzy, ponieważ można ją ugotować na cieście bez drożdży. Dzięki temu przepisowi pizza jest miękka, cienka i pyszna. Jako nadzienie proponuję użyć sera, cebuli i pieczarek.

Składniki

do testu:
  • mąka - 400 g
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • mleko (ciepły) – 150 ml
  • proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • oliwa z oliwek (do smarowania) – 40 ml
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.

Dodaj ciepłe mleko, lekko ubite jajko i zagnieść miękkie ciasto.

Posyp mąką, przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na 15 minut.

Pokrój pieczarki, obraną paprykę i cebulę. Zetrzyj ser na drobnej tarce.

Z ciasta rozwałkuj cienkie ciasto i włóż do natłuszczonej formy.

Posmaruj sosem pomidorowym, ułóż pieczarki, paprykę i cebulę.

Posyp serem, pieprzem i wyślij na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Ułóż gotową pizzę na dużym talerzu i podawaj na gorąco.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy