Starasz się jeść dobrze? Nie trzeba rezygnować z pizzy, ponieważ można ją ugotować na cieście bez drożdży. Dzięki temu przepisowi pizza jest miękka, cienka i pyszna. Jako nadzienie proponuję użyć sera, cebuli i pieczarek.
Składniki
- mąka - 400 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- mleko (ciepły) – 150 ml
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- oliwa z oliwek (do smarowania) – 40 ml
- pieczarki - 150 g
- papryka - 1 rzecz
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- ser (solidny) – 150 g
- sos pomidorowy - 3 art.
- mielony czarny pieprz (grubo zmielony) – do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
Dodaj ciepłe mleko, lekko ubite jajko i zagnieść miękkie ciasto.
Posyp mąką, przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na 15 minut.
Pokrój pieczarki, obraną paprykę i cebulę. Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Z ciasta rozwałkuj cienkie ciasto i włóż do natłuszczonej formy.
Posmaruj sosem pomidorowym, ułóż pieczarki, paprykę i cebulę.
Posyp serem, pieprzem i wyślij na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Ułóż gotową pizzę na dużym talerzu i podawaj na gorąco.