pieczenie 15.02.2022

placki z zielonej soczewicy

25 min
4 porcje
Placki z zielonej soczewicy
Natalya, stock.adobe.com
0

Nawet jeśli nie interesuje Cię prawidłowe odżywianie, koniecznie sprawdź ten przepis! Placki z soczewicy są pyszne i proste. Trudność polega tylko na tym, że soczewicę należy wcześniej namoczyć. Najłatwiej mi to zrobić w nocy.

Składniki

  • zielona soczewica - 400 g
  • cebula - 2 kawałki
  • Zieleń - kilka gałązek
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 4 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz soczewicę i przykryj zimną wodą przez 12 godzin.

Odcedź i zmiel soczewicę za pomocą blendera zanurzeniowego.

Drobno posiekaj zioła i obraną cebulę.

Połącz puree z soczewicy, cebulę, zioła, sól i mielony pieprz.

Rozgrzej olej na patelni, łyżką małe placki i smaż przez 2 minuty z każdej strony.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy