Nawet jeśli nie interesuje Cię prawidłowe odżywianie, koniecznie sprawdź ten przepis! Placki z soczewicy są pyszne i proste. Trudność polega tylko na tym, że soczewicę należy wcześniej namoczyć. Najłatwiej mi to zrobić w nocy.
Składniki
- zielona soczewica - 400 g
- cebula - 2 kawałki
- Zieleń - kilka gałązek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- Olej roślinny (bez zapachu) – 4 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz soczewicę i przykryj zimną wodą przez 12 godzin.
Odcedź i zmiel soczewicę za pomocą blendera zanurzeniowego.
Drobno posiekaj zioła i obraną cebulę.
Połącz puree z soczewicy, cebulę, zioła, sól i mielony pieprz.
Rozgrzej olej na patelni, łyżką małe placki i smaż przez 2 minuty z każdej strony.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy