pieczenie 29.03.2022

słodka bułka na kefirze

2 godz. 0 min.
4 porcje
Słodka bułka na kefirze
bit24, stock.adobe.com
0

Taka słodka bułka byłaby wspaniałym dodatkiem do herbaty o każdej porze roku. W istocie przypomina ciasto wielkanocne, więc możesz bezpiecznie przygotować je na wakacje. Podstawą ciasta jest kefir, dzięki czemu jest lekki i przewiewny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj kefir z gorącą wodą. Dodaj drożdże, cukier, sól i wymieszaj.

Dodaj jajka, a następnie roztopione masło. Ponownie wszystko wymieszaj.

Stopniowo wprowadzaj przesianą mąkę do ciasta. Ugniataj rękami i pozostaw pod folią na godzinę.

Uformuj bułkę lub bułki i ułóż na pergaminie. Pozostaw na kolejne 20 minut.

Piec około 40 minut w 180 stopniach, aż wykałaczka wyschnie.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy