Taka słodka bułka byłaby wspaniałym dodatkiem do herbaty o każdej porze roku. W istocie przypomina ciasto wielkanocne, więc możesz bezpiecznie przygotować je na wakacje. Podstawą ciasta jest kefir, dzięki czemu jest lekki i przewiewny.
Składniki
- kefir - 1 szkło
- masło - 50 g
- mąka - 550 g
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukier - 100 g
- sól - 1 szczypta
- woda - 50 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj kefir z gorącą wodą. Dodaj drożdże, cukier, sól i wymieszaj.
Dodaj jajka, a następnie roztopione masło. Ponownie wszystko wymieszaj.
Stopniowo wprowadzaj przesianą mąkę do ciasta. Ugniataj rękami i pozostaw pod folią na godzinę.
Uformuj bułkę lub bułki i ułóż na pergaminie. Pozostaw na kolejne 20 minut.
Piec około 40 minut w 180 stopniach, aż wykałaczka wyschnie.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy