Do tego przepisu potrzebujesz najbardziej dojrzałych i miękkich bananów. W przeciwnym razie trudno będzie je rozgnieść do stanu puree. W zależności od tego, jak słodkie będą owoce, cukry należy dodawać mniej lub więcej.
Składniki
- banany (Dojrzałe) – 2 kawałki
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka - 150 g
- śmietana - 3 art.
- Olej roślinny (bez zapachu) – 1 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- wanilina - na czubku noża
- cukier - 50 g
- Sol - 0,25 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Banany obrać, rozgnieść tłuczkiem lub zmielić za pomocą blendera zanurzeniowego.
Lekko ubij jajka z cukrem, solą, kwaśną śmietaną i wanilią.
Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, masę bananową i olej roślinny. Mieszaj, aż będzie gładka.
Rozgrzej suchą patelnię, łyżką wyłóż małe wyspy ciasta i smaż przez 2 minuty z każdej strony.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy