pieczenie 14.02.2022

placki bananowe

25 min
4 porcje
Placki bananowe
gitusik, stock.adobe.com
0

Do tego przepisu potrzebujesz najbardziej dojrzałych i miękkich bananów. W przeciwnym razie trudno będzie je rozgnieść do stanu puree. W zależności od tego, jak słodkie będą owoce, cukry należy dodawać mniej lub więcej.

Składniki

  • banany (Dojrzałe) – 2 kawałki
  • jaja kurze - 2 kawałki
  • mąka - 150 g
  • śmietana - 3 art.
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 1 art.
  • proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
  • wanilina - na czubku noża
  • cukier - 50 g
  • Sol - 0,25 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Banany obrać, rozgnieść tłuczkiem lub zmielić za pomocą blendera zanurzeniowego.

Lekko ubij jajka z cukrem, solą, kwaśną śmietaną i wanilią.

Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, masę bananową i olej roślinny. Mieszaj, aż będzie gładka.

Rozgrzej suchą patelnię, łyżką wyłóż małe wyspy ciasta i smaż przez 2 minuty z każdej strony.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy