Dlaczego nie rozpieszczać dzieci pysznymi pączkami? Co więcej, będzie to wymagało najbardziej zwykłych produktów i około godziny wolnego czasu. Możesz je ozdobić razem z dziećmi, ponieważ jest to bardzo interesująca i rozwijająca aktywność.
Składniki
do testu:
- mąka - 450 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- kefir - 250 ml
- esencja waniliowa - 2 krople
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- cukier - 50 g
- sól - na czubku noża
- Olej roślinny (bez zapachu) – 400 ml
do dekoracji:
- kakao - 3 art.
- cukier - 3 art.
- masło - 40 G
- mleko - 5 art.
- posypka do ciasta - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
Dodaj jajka, ciepły kefir i esencję waniliową, zagnieść miękkie ciasto.
Rozwałkuj ciasto o grubości 2-3 centymetrów, wyciśnij małe pączki szklanką.
Smażyć pączki w głębokim tłuszczu na złoty kolor i ułożyć na ręczniku papierowym.
Połącz cukier, kakao i mleko. Gotuj masę na małym ogniu przez 3-5 minut.
Dodaj masło, wymieszaj i zdejmij z ognia.
Gotowe pączki polać polewą czekoladową i posypać posypką cukierniczą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy