Na deser przygotuj rogaliki z kremem pistacjowym. Takie wypieki przypadną do gustu każdemu bez wyjątku. Ten przepis szczegółowo opisuje, jak zrobić makaron i krem z pistacji. Jeśli chodzi o same rogaliki, pamiętaj o przestrzeganiu reżimu temperaturowego.
Składniki
- ciasto drożdżowe Francuskie - 500 g
- żółtka - 1 rzecz
- mleko (ciepły) – 2 art.
- pistacje (obrane) – 100 g
- ser twarogowy - 300 g
- śmietana (33% tłuszczu) – 150 ml
- cukier puder - 2 art.
- oliwa z oliwek - 1 art.
- woda (wrząca woda) – 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pistacje zalać wrzącą wodą przez 10 minut.
Odcedź, lekko ostudź orzechy i obierz.
Rozłóż pistacje na blasze do pieczenia i susz przez 10-15 minut w piekarniku w temperaturze 100 stopni.
Schłodzone pistacje przełóż do blendera, dodaj oliwę z oliwek i zmiel na pastę.
Śmietanę, twarożek i cukier puder ubij mikserem, aż utworzą się ostre szczyty.
Dodaj masę pistacjową i kontynuuj ubijanie przez kolejne 4-5 minut.
Rozmrozić ciasto w temperaturze pokojowej.
Rozwałkuj wałkiem do ciasta, poruszając się wyłącznie w jednym kierunku.
Pokrój ciasto w te same Trójkąty.
Połóż trochę kremu pistacjowego na szerokiej krawędzi, wsuń boki do środka, aby nadzienie nie wyciekło, zwiń luźną rolkę.
Ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem.
Posmaruj rogaliki mieszanką mleka i żółtka.
Piec 10 minut w temperaturze 210 stopni, a następnie kolejne 15 minut w temperaturze 180 stopni.