W weekend uwielbiam robić wypieki. To najlepszy czas na spokojne eksperymenty! Ostatnio na przykład gotowała bardzo ciekawe babeczki. Aby uzyskać bardziej wyrazisty smak pomarańczy, radzę dodać trochę skórki.
Składniki
- masło (miękka) – 150 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- twaróg - 300 g
- cukier - 120 g
- mąka - 200 g
- pomarańcza - 1 rzecz
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomarańczę i białe folie.
Zmiel miąższ w blenderze lub drobno posiekaj.
Przetrzyj twaróg przez sito.
Ubij miękkie masło z cukrem na biało.
Nie przestając ubijać, dodaj po jednym na raz jajka.
Dodaj twaróg, posiekane pomarańcze i wymieszaj.
Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj.
Włóż ciasto do małych kokilek, wypełniając je tylko w dwóch trzecich. Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy