Pamiętaj, że takie naleśniki znikają ze stołu w ciągu kilku minut, więc lepiej gotować dwie lub nawet trzy porcje naraz. Zamiast rozpuszczonej czekolady można użyć różnych dodatków, syropów, miodu lub skondensowanego mleka.
Składniki
- mąka - 200 g
- Kawa (rozpuszczalny) – 1 łyżeczka
- kakao - 1 art.
- kefir - 200 ml
- cukier - 4 art.
- jaja kurze - 2 kawałki
- proszek do pieczenia ciasta - 1 art.
- Czekolada mleczna - 100 g
- masło - 40 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Lekko ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.
Wymieszaj ciepły kefir i proszek do pieczenia, wlej do pustego jajka.
Dodaj mąkę, kakao, kawę i mieszaj, aż się połączą.
Nasmaruj patelnię olejem i dobrze podgrzej.
Połóż małą wyspę ciasta na środku, smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty z obu stron.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.
Ułóż gotowe naleśniki na talerzu i polej czekoladą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy