Planujesz przyjęcie dla dzieci lub po prostu chcesz rozpieszczać dzieci pysznymi? Zrób domowe ciasteczka Oreo. Zaskakująco prosty przepis i niesamowity wynik! Mówię szczegółowo, jak gotować ciasteczka i śmietanę.
Składniki
- mąka - 200 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- masło (miękkie) – 120 g
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- cukier - pół szklanki
- kakao - 5 art.
- esencja waniliowa - 1 kropla
- mleko - 5 art.
- cukier puder - 1 szkło
- masło - 30 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao.
Jajko z miękkim masłem dobrze ubij mikserem.
Wlej suchy kęs do mieszanki jajeczno-maślanej, dodaj esencję waniliową i zagniataj miękkie ciasto.
Podziel ciasto na pół. Każdy kawałek rozwałkować na grubość 5-7 mm. delikatnie owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Ciasto ułożyć na stole, wycisnąć szklanką ciasteczka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Połącz masło, cukier puder i ciepłe mleko. Ubij mikserem 2-3 minuty.
Przyklej schłodzone ciasteczka po dwa za pomocą kremu.