pieczenie 22.01.2022

rogaliki z miodem z domowego ciasta francuskiego

1 godz. 0 min.
10 porcji
Rogaliki z miodem z domowego ciasta francuskiego
Aygul Bulté, stock.adobe.com
0

Domowe wypieki są czasami smaczniejsze niż ich odpowiedniki w sklepie. Nie jest to zaskakujące, ponieważ każda gospodyni dodaje do niej główny składnik - swoją miłość. Zróbmy dziś z miłością rogaliki z domowego ciasta francuskiego.

Składniki

dla rogalików:
  • mąka - 320 g
  • suche drożdże - 1 łyżeczka
  • masło (miękkie) – 80 g
  • mleko (ciepły) – 60 ml
  • woda (ciepły) – 6 art.
  • cukier - 2 łyżeczka
  • sól - 0,25 łyżeczka
  • miód (płynny) – 10 łyżeczka
do smarowania:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz mleko, wodę, cukier i suche drożdże w głębokiej misce. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.

Wlać przesianą mąkę w częściach, dodać sól, 30 g masła i zagnieść gęste ciasto.

Uformuj ciasto w okrągłą kulkę, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ogrzania na 1,5-2 godziny. Ciasto powinno znacznie zwiększyć objętość.

Zmiażdż ciasto, podziel na 6 identycznych kawałków i rozwałkuj cienkie tortille o tej samej średnicy.

Ułóż tortille jeden na drugim, szczotkując masłem. Nie trzeba smarować górnej części.

Ostrożnie zwiń stos tortilli w możliwie najcieńsze ciasto.

Wytnij okrąg na 8 identycznych segmentów.

Delikatnie posmaruj każdy miodem. W ilości 1 łyżeczki. na segment.

Zaczynając od szerokiej krawędzi, przekręć każdy segment w luźną rolkę.

Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, że znacznie wzrosną.

Wymieszaj mleko z żółtkiem i posmaruj rogaliki.

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku według następującego schematu: 10 minut w temperaturze 210 stopni, a następnie kolejne 15 minut w temperaturze 190 stopni.

Olga Beznosiuk
Przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy