Domowe wypieki są czasami smaczniejsze niż ich odpowiedniki w sklepie. Nie jest to zaskakujące, ponieważ każda gospodyni dodaje do niej główny składnik - swoją miłość. Zróbmy dziś z miłością rogaliki z domowego ciasta francuskiego.
Składniki
- mąka - 320 g
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- masło (miękkie) – 80 g
- mleko (ciepły) – 60 ml
- woda (ciepły) – 6 art.
- cukier - 2 łyżeczka
- sól - 0,25 łyżeczka
- miód (płynny) – 10 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz mleko, wodę, cukier i suche drożdże w głębokiej misce. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Wlać przesianą mąkę w częściach, dodać sól, 30 g masła i zagnieść gęste ciasto.
Uformuj ciasto w okrągłą kulkę, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ogrzania na 1,5-2 godziny. Ciasto powinno znacznie zwiększyć objętość.
Zmiażdż ciasto, podziel na 6 identycznych kawałków i rozwałkuj cienkie tortille o tej samej średnicy.
Ułóż tortille jeden na drugim, szczotkując masłem. Nie trzeba smarować górnej części.
Ostrożnie zwiń stos tortilli w możliwie najcieńsze ciasto.
Wytnij okrąg na 8 identycznych segmentów.
Delikatnie posmaruj każdy miodem. W ilości 1 łyżeczki. na segment.
Zaczynając od szerokiej krawędzi, przekręć każdy segment w luźną rolkę.
Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, że znacznie wzrosną.
Wymieszaj mleko z żółtkiem i posmaruj rogaliki.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku według następującego schematu: 10 minut w temperaturze 210 stopni, a następnie kolejne 15 minut w temperaturze 190 stopni.